Το σχολείο μας

1o Δημοτικό Σχολείο Άνω Λιοσίων

Μετά την απελευθέρωση του ελληνικού κράτους,  τα παιδιά των παλιών Λιοσίων (έτσι λέγονται τα Άνω Λιόσια μετά την απελευθέρωση από τους Τούρκους) στεγάζονταν και έκαναν μαθήματα ελληνικής γλώσσας στον τότε ιερό ναό Αγίων Κων/νου και Ελένης. Ήταν μια συνήθεια κατάλοιπο της Τουρκοκρατίας.

Το 1ο  Δημοτικό Σχολείο Άνω Λιοσίων συστάθηκε λίγα χρόνια πριν τελειώσει ο 19ος αιώνας, δηλαδή λίγα χρόνια πριν το 1900 με έναν από τους πρώτους δασκάλους, τον Γεώργιο  Κηπουργό.  Στεγαζόταν αρχικά σε 2 κτίρια.

Το ένα  ήταν απέναντι από την εκκλησία του αγίου Κων/νου και στέγαζε τις μεγάλες τάξεις και το άλλο ήταν  στην σημερινή οδό Πέτρου Λιόσα  και στέγαζε τις μικρές τάξεις. Το πρώτο ονομαζόταν κάτω σχολείο και το δεύτερο πάνω σχολείο. Το κάτω σχολείο λειτούργησε μέχρι το σχ. έτος 1963-1964. Μετά αυξανόταν ο αριθμός και μεταφέρθηκαν στο μετέπειτα 4ο Δημοτικό Σχολείο. Το 1970 ή 1971 το 1ο Δημοτικό Σχολείο εγκαταστάθηκε στο χώρο αυτό που βρίσκεται σήμερα .

Ο σεισμός του 1999 , που δοκίμασε την περιοχή, προκάλεσε μεγάλες ζημιές με αποτέλεσμα να κατεδαφιστεί το σχολείο. Μεταφέρθηκε προσωρινά για δύο χρόνια σε προκάτ του Τ.Ε.Ε. Το 2002 εγκατασταθήκαμε στο σημερινό κτίριο, που είναι σύγχρονο με αίθουσα  Η/Υ, βιβλιοθήκη και αίθουσα φυσικής – χημείας.